Skip to main content

Coconut flan (gluten-free) / Crème renversée à la noix de coco (sans gluten)

(Version française plus bas) 

This one makes your mouth water doesn't it?  I think it also brings back childhood memories for some, or at least that memory of a really creamy and caramelly taste we all succumb to.

usually make a Filipino flan with a recipe that has come down generations, made with at least a dozen eggs. But with egg prices nowadays, I opted for this poor man's version with only 3 eggs. LOL.  Also, I didn't have condensed milk so tried a version with regular milk and coconut milk.  I admit, it is less creamy than my grandmother's version, but I like the texture nonetheless with the coconut layer, and the fact that it has less sugar. Here's the recipe : 

30 cl of  milk (1 1/8cup)
20 cl coconut milk
100 g of sugar (1/2 cup)
1 vanilla bean (cut in half, content scooped out), or 2 teaspoons vanilla extract
3 eggs
70 g of dried coconut (1 cup)

For the caramel :
3/4 cup sugar

Start by making the caramel, warm 3/4 cups of sugar in a saucepan until it melts and browns slightly, about 4-5 minutes, stirring with a spoon to mix uncooked parts with the melted caramel. Once entirely melted and caramelized, while still warm, pour into a loaf pan, covering the entire bottom surface.  Allow to harden about 10 minutes. Here are some pan choices with rounded corners (better for flan) as well as a grip for easy flipping : https://amzn.to/3FjYxyZ

Preheat oven to 180° C / 50° F.  Warm milk and coconut milk in a saucepan, add the contents of a vanilla bean, set aside. Beat eggs with sugar in a bowl, add coconut.  Add of the milk mixture in a thin stream, mixing slowly with a fork (to not get too many bubbles).  Once the caramel has hardened in the loaf pan, pour in liquid mixture.  Put the pan in a water bath (water about an inch high) and bake for 35-40 minutes or slightly firm to the touch.  Remove from the oven and allow to set about 4 hours or overnight.
This is the tricky part for me, removing from the pan.  Put the loaf pan in a water bath of hot water to melt caramel (about 10 minutes).  Loosen the sides with a knife with one steady stroke. Put a serving plate over the pan and flip quickly, holding both the pan and the plate firmly. 

If you like my porcelaine tea set, it dates to the 1960's from Czechoslovakia, found in a local flea market. Here are some similar choices : https://amzn.to/3JaK6P4

Enoy, everyone !

Version pour nous les francophones: 

Celui-ci vous met l'eau à la bouche n'est-ce pas ? Je pense que cela rappelle aussi des souvenirs d'enfance pour certains, ou du moins ce souvenir d'un goût vraiment crémeux et caramélisé auquel nous succombons tous.

Je fais habituellement un flan philippin avec une recette qui a traversé les générations, faite avec au moins une douzaine d'œufs. Mais voyant le prix des œufs de nos jours, j'ai opté pour cette version pour nous les pauvres, lol, avec seulement 3 œufs. De plus, je n'avais pas de lait concentré dans les placards, alors j'ai essayé une version avec du lait demi-écrémé. J'avoue qu'il est moins crémeux que la version de ma grand-mère, mais j'aime quand même la texture et le fait qu'il y ait moins de sucre.

Voici la recette :

30 cl de lait 
20 cl lait de coco
100 g de sucre
1 gousse de vanille (coupée en deux, contenu gratté), ou 2 cuillères à café d'extrait de vanille
3 oeufs
70 g de noix de coco râpée

Pour le caramel :
150 g sucre

Commencez par faire le caramel, réchauffez le sucre dans une casserole jusqu'à ce qu'il fonde et brunisse légèrement, environ 5-7 minutes, en remuant avec une cuillère pour mélanger les parties non cuites avec le caramel fondu. Une fois entièrement caramélisé et liquide, verser dans un moule à cake en recouvrant toute la surface du fond. Laisser durcir environ 10 minutes.  Voici un moule avec des coins arrondis, et des poignées pour facilement renverser après cuison : https://amzn.to/3FjYxyZ

Préchauffer le four à 180° C / 50° F. Faire tiédir le lait et le lait de coco dans une casserole, fendre en deux une gousse de vanille et extraire le contenu avec un couteau. Battre les œufs avec le sucre dans un bol, ajouter la noix de coco. Ajouter le mélange de lait en un mince filet en mélangeant lentement à la fourchette (pour ne pas faire trop de bulles). Une fois le caramel durci dans le moule à cake, verser ce mélange liquide. Mettez le moule dans un bain-marie (l’eau haut d'environ 10 mm) et enfourner pendant 35 à 40 minutes ou légèrement ferme au toucher. Retirer du four et laisser reposer environ 4 heures ou toute la nuit.

Ensuite, c'est la partie la plus délicate pour moi, retirer le flan du moule. Alors, on y va : mettez le moule dans un bain-marie d'eau chaude pour faire fondre le caramel (environ 10 minutes). Desserrez les côtés avec un couteau d'un seul coup sur. Mettez une assiette sur le moule et retournez rapidement en le tenant fermement.

Bon à petit, tout le monde !

Si vous appréciez mon service à thé en porcelaine de la République Czech, je l'ai chiné, mais voici un lien pour trouver similaire: https://amzn.to/3JaK6P4

*This site contains ads and affiliate links*

Comments

Popular posts from this blog

Cotton sponge cake with strawberries and cream cheese frosting

My kids had a birthday to celebrate so I made the cakes and they decorated. I used to do this when my children were small, set up a table for them to decorate cookies or gingerbread houses, even had parties like this, and to this day, they like assembling treats and are good cooks. Here's the batter recipe I often use which you can find in my other recipes (mocha sponge, apple cider cake...) : Cotton sponge cake recipe : 4 eggs, separated 1/2 cup (100 g) granulated sugar 1-1/4 cup (180 g) cake flour 3/4 cup (150 g) confectioner's sugar 1/4 cup cider (60 g) (French kind, or 4.5% alcohol) or beer or carbonated water 1/4 cup (60 g) sour cream (or thick cream) 1/4 cup (60 g) milk (as needed) 1 teaspoon vanilla extract 1 teaspoon baking powder 1/2 teaspoon salt Preheat oven to 180° F / 350° C.  Line pan with parchment paper.  I used a 7" spring-form pan and a small fluted brioche mold. Beat egg whites until soft peaks form.  Add granulated sugar a little at a time and continue...

Fluffiest cinnamon rolls, with yogurt cream frosting

I must say this is the most wonderful cinnamon rolls dough I've discovered to date. Light, fluffy, delicious, what more could you ask for?  I filled half the dough with brown sugar, cinnamon, and nuts, while the other half was filled with some homemade strawberry jam. Here is the recipe for the dough, inspired by Foodess.com, which has the best explanation for the dough, go to the website for more info.  I will always use this dough to make these buns from now on. 240 ml warm milk 2 large eggs 570 g all-purpose flour 100 g sugar 2 1/4 teaspoon instant yeast 1 1/2 teaspoon salt 115 g unsalted butter (softened) Cinnamon filling 200 g brown sugar 2 teaspoons cinnamon 115 g softened butter 1/2 cup nuts (cashews, walnuts, almonds...) Strawberry jam 12-15 strawberries 50 g sugar (or more if you like it sweeter) 1 tablespoon of cornstarch Cut strawberries in 1/4 or 1/8ths and simmer with the sugar until softened, about 3-5 minutes.  Add a spoonful of this in a cup with the ...

Strawberry & raspberry amaretti cheesecake

Is there such a thing as baking too many cheesecakes?  Because, really, cheesecakes take time to master.  And just when you think you've got it down, you mess one up because there is a "tour de main" or trick to making them and it's all about... jiggliness!  It's mastering the right cooking time, because all our ovens are different, the right cream cheese, as they're different in every country, the right amount of setting ingredient (flour or cornstarch...), etc. I've made many versions because there are no-bake varieties (these are the most tricky in my opinion because of the gelatin or setting factor) or the oven-baked kinds (with or without a water bath).  The following version is the most straightforward and fuss-less variety I've encountered, I made this cheesecake readily with ingredients I had at home. Here is what I used :  Cookie crust :  150 g or 1 cup mix of butter cookies and amaretti,  30 g sugar,  50 g butter,  1/4 teaspoon...